Talaksan:COLLECTIE TROPENMUSEUM Model van een sate-verkoper zittende op bank met attributen TMnr 539-1.jpg

COLLECTIE_TROPENMUSEUM_Model_van_een_sate-verkoper_zittende_op_bank_met_attributen_TMnr_539-1.jpg((800 × 600 pixel, laki ng talaksan: 69 KB, uri ng MIME: image/jpeg))

Buod

Paglalarawan
Nederlands: Model. Deze pop, een satehverkoper voorstellende, vormt een onderdeel van een serie poppen die alle gemaakt zijn door een niet geidentificeerde Javaan of Madurees, werkzaam te Toeloe Agoeng, residentie Blitar. De gedachte dat de maker Madurees zou zijn werd (bij de aanschaf door het Koloniaal Instituut in 1929) afgeleid uit de op Madurese wijze gedragen hoofddoek, en de Madurese gelaatstrekken van de mannelijke personen. Dergelijke miniatuurvoorstellingen werden door het Koloniaal Instituut gebruikt als tentoonstellingsmiddel. Ze maakten verschillende facetten van het dagelijkse leven van de inheemse bevolking van Nederlands-Indie voorstelbaar (bevolkingstype, kleding, handel, voedsel en bereiding van voedsel).

De satehverkoper zit op een Javaans houten bankje (dingklik) een paar stokjes sateh te roosteren op houtskoolvuur in een langwerpige aarden bak. Hij is gekleed in een wit katoenen, korte broek (katok) die wordt opgehouden door een geweven, katoenen sabuk, een vooraan los hangende klambi (baadje, kleed) van blauw katoen met witte stippels, en een gebatikte hoofddoek. Hij wappert het vuur aan met een van bamboe gevlochten waaier (ilir). Links van hem staat een kast, aan drie zijden met tralies afgesloten, en met drie planken erin. Op de bovenste plank, naast resterende sathestokjes, dienen bamboekokertjes als zout- en pepervat. Op twee borden liggen rode lombok en lombok rawit, een fles ketjap (soja) staat ernaast. Rechts van de satehverkoper rust op een groot potvormig komfoor (anglo) van rode aarde, waarin houtblokken worden bewaard, een zwartgeverfde aarden kookpot (in werkelijkheid van ijzer), met plat deksel en oor en een grote scheplepel erbij. Deze pot dient voor het koken van Chinese soep (soto). Kast en stelling van de kookpot zijn door middel van rotan verbonden aan een lange, platte pikoelan van bamboe. Gezamenlijk vormen ze de draagbare warung van de verkoper. Rechts van hem bewaart een van bamboe gevlochten mand gekookte rijst, met een houten rijstlepel (entong) erin.

. Model van een sate-verkoper zittende op bank met attributen
Petsa
Pinanggalingan
institution QS:P195,Q1131589
Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen
May-akda Tropenmuseum

Paglilisensiya

w:tl:Creative Commons
atribusyon share alike
Lisensyado ang file na ito sa ilalim ng lisensiyang Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported.
Malaya kang:
  • para ibahagi – para kopyahin, ipamahagi, at i-transmit ang akda
  • para i-remix – para i-adapt ang akda
Sa ilalim ng mga kondisyong ito:
  • atribusyon – Dapat magbigay ka ng isang maayos na pag-credit, ibigay ang link sa lisensiya, at tukuyin kung may mga pagbabagong ginawa. Magagawa mo ito sa isang risonableng paraan, pero hindi sa paraan na para bang ineendorso ka o ng paggamit mo ng naglisensiya sa'yo.
  • share alike – Kung ire-remix mo, babaguhin, o magdadagdag ka sa materyal, dapat mong ipamahagi ang mga ambag mo sa ilalim ng pareho o katulad na lisensiya.

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents

Items portrayed in this file

depicts English

copyrighted English

MIME type English

image/jpeg

checksum English

b9c43259b5dff8c14d27a05a566c0cf00eff2abc

data size English

71,067 byte

height English

600 pixel

width English

800 pixel

Nakaraan ng file

Pindutin ang araw/oras upang makita kung papaano ang itsura ng talaksan noong oras na iyon.

Araw/OrasThumbnailMga dimensiyontagagamitKumento
ngayon19:20, 28 Hulyo 2010Thumbnail para sa bersyon noong 19:20, 28 Hulyo 2010800 × 600 (69 KB)KITbot== {{int:filedesc}} == {{Information |description=<!--{{id|1=To be translated}}--> {{nl|1=Model. Deze pop, een satehverkoper voorstellende, vormt een onderdeel van een serie poppen die alle gemaakt zijn door een niet geidentificeerde Javaan of Madurees, w

Nakaturo sa talaksan na ito ang mga sumusunod na mga pahina:

Pandaigdigang paggamit sa file

Ginagamit ng mga sumusunod na wiki ang file na ito:

Metadata